Saturday, September 24, 2016

12

Tepat 10.30 pagi, Melissa terpacak di hadapan bilik pemilik syarikat HAZEER. Relax Melissa, he is not going to eat you. Perlahan-lahan Melissa menarik nafas untuk menenangkan dirinya. terkejut juga bila difikirkan balik, baru hari pertama dah kena panggil dek pemilik syarikat. Siapa yang tak terkejut. Melissa mendekati meja setiausaha Tan Sri Zaidi.

"Hello. Sorry for disturbing you. I have an appointment with Tan Sri "maklum Melissa dengan sopan. Setiausaha Tan Sri Zaidi melihat buku catatannya.

"Oh , awak mesti Melissa Erika Datuk Herman right? Masuklah. Tan Sri dah tunggu." ucapnya..

"ok. Thanks......"

"Aisyah. Just call me Aisyah." tanpa membuang masa Melissa mengetuk pintu dan masuk ke dalam bilik selepas mendapat kebenaran. dalam hatinya pelik juga. how does she know my father's name? just forget it, doesn't matter anyway. yang penting sekarang ni kenapa Tan Sri nak jumpa aku. getus hatinya..

___________________________________________________________________

"Mai, enter my room now." mendengar interkom yang baru berbunyi membuatkan Maisara cuak. apahal pulak bos aku ni pagi-pagi dah mengamuk. dengan segera Maisara mengambil buku catatannya dan memasuki bilik Nufail.

"where is the new secretary? " Tanya Nufail sambil matanya melilau mencari kelibat Melissa.

"Dia pergi ke Tingkat 20." jawab Maisara tenang. semua orang tahu apa yang dimaksudkan dengan Tingkat 20. Pejabat pemilik syarikat atau senang cerita pejabat bapa Nufail.

"What? What the heck is she doing there?" Nufail makin membara mendengar jawapan setiausahanya.

"I'm not sure. Tadi Aisyah inform kat saya." Nufail terdiam. Kenapa papa nak jumpa Melissa? Takkan la papa nak upah budak tu jadi informer dia pulak. Tak boleh jadi ni. Nufail mengelamun sampai tidak menyedari namanya dipanggil beberapa kali oleh Maisara.

"Encik Nufail!"jerit Maisara. Nufail tersedar.

"Ada apa-apa lagi ke?" melihat Nufail mengeleng, Maisara meminta diri. dalam hatinya menyumpah-nyumpah bosnya. Ada ke patut dia mengelamun. nasib kau la Melissa dapat bos macam ni. Aku bersyukur dapat tukar bos. Dahlah Encik Emir. Takdelah berangin macam si Nufail ni. desisnya sebelum menyambung kerjanya yang tergendala itu semula.

______________________________________________________________

Melissa perlahan-lahan keluar dari bilik Tan Sri Zaidi. bila mengenangkan kembali perbualannya dengan Tan Sri tadi, sungguh dia tak sangka papanya sanggup menghubungi Tan Sri Zaidi untuk tengok-tengokkan dia dan mengusahakan jalan keluar untuk dia tidak bekerja sebagai setiausaha. susah juga nak meyakinkan Tan Sri yang dia tak perlu menukar positionnya sebagai setiausaha buat masa sekarang. yang lagi mengejutkannya ialah papa sebenarnya berkawan baik dengan papa Zarynn.

Betullah dunia ni penuh kejutan. Dia masih ingat lagi empat tahun lepas setelah mendapat tahu Zarynn dan Nufail tu kembar. pada mulanya dia marah la jugak dekat Zarynn sebab tak beritahu about the fact that they are related tapi bila memikirkan persahabatan mereka, Melissa memaafkan Zarynn. lagipun Zarynn sokong dia bukan Nufail. Jauh pula dia mengelamun.

'Mellisa Erika!!My office,NOW!' Erk...Hantu tu dah start dah. Tanpa membuang masa Mellisa terus menuju ke arah bilik Nufail sambil mambawa notebooknya.

'Yes Encik Nufail. Anything?' Nufail hanya merenung Mellisa yang sibuk membelek buku notanya.

'Can you explain kenapa you pergi tingkat 20?' tanpa membuang masa Nufail terus melemparkan soalan cepumas buat Mellisa. 

'Oh, he just asking some question. Tak penting pun. Just some stuffs.' Jawapan paling selamat diberikan kepada Nufail. Nak buat kerja gila bagitahu yang ayah mereka berkawan baik. memang kantoi habislah jawabnya. 

'What? Nak suruh you jadi spy ke ape?'tebak nufail

'Hello, ingat saya ni xde kerja ke nak buang masa jadi spy. bukan dapat gaji extra pn.'selamba Mellisa menjawab Nufail bercakap. Nufail bengang mendengar jawapan Mellisa yang baginya agak kurang ajar.

'Watch your tongue, girl. Jangan nak derhaka pada bos. I potong gaji nanti.' amaran Nufail hanya dibalas dengan muka selenga Mellisa yang menunjukkan 'DO I LOOK LIKE I CARE'. Memang betul pun. Mana ada dia kisah gaji kena potong ke tidak. duit dia dalam bank berkepuk tak berusik.

'Ada apa-apa lagi bos? saya nak keluar. Banyak lagi benda saya nak kena buat. Dah nak masuk lunch ni.' Tanya Mellisa. Kalau dia berada lagi lama dalam bilik Nufail, memang alamatnya pejabat Nufail ini boleh terbakar gara-gara dibakar oleh Mellisa Erika. Nufail tersenyum sinis. Siapa cakap dia boleh keluar. 

'Wait, I've got things that you must complete before 3.00 pm.' tanpa membuang masa Nufail menekan interkom menyuruh Maisara masuk ke dalam bilik. Maisara masuk ke dalam bilik Nufail sejurus panggilan itu.

'Yes,bos. Anything?' tanya Maisara sambil memandang Mellisa.

'I nak you kasi Cik Mellisa kita ni brief explanation what her job scope. Mellisa, you boleh keluar sekarang. Maisara stay.' Arah Nufail. tanpa membuang masa Mellisa menuju ke arah pintu. 


'I nak you kasi all the documents related to our project dengan DELL pada Mellisa. I want her to give the full report to me before 3.00 pm.' Arahan yang diterima dicatat oleh Maisara.

'Sorry bos, tapi project tu documents dia berterabur lagi. I think tak sempat nak siapkan before 3. lagipun dah nak masuk lunch ni.' ujar Maisara sambil menilik jamnya. Dia merasakan arahan bosnya agak tak logik. Ada ke patut kasi job yang berat-berat pada staf baru.

'just do it. I tahu apa yang I buat.' jawab Nufail dengan tegas. Maisara akur. tanpa membuang masa dia keluar dari bilik Nufail untuk menyampaikan tugasan tersebut kepada Mellisa. Kesian dia, First day dah kena korbankan lunch. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  


Tuesday, June 10, 2014

11

urghhh.....asal boleh jadi camni....adoii...sakit kepala aku..anyway..better aku pegi jumpa ngan Zarinn dulu..kalau x silap aku dia kerja kat sini gak..getus Mellisa.
tanpa membuang masa dia terus menuju kearah bilik Zarinn. Nasib Baik dia tidak terputus hubungan dengan Zarinn. tahu jugak mana bilik si Zarinn. Itupun atas bantuan map yang ada kt bangunan nie. hehe..Dah jumpa pun..sorak Mellisa di dalam hati. Mellisa mengetuk pintu bilik Zarinn.
"Masuk"laung Zarinn dari dalam. Tanpa membuang masa, Mellisa terus menolak pintu.
"ehem..ehem.. Cik boleh tak saya masuk interview."tanya Mellisa.
Zarinn pelik.. Asal nak interview kt aku bukan kat tingkat 4 ke? tapi macam kenal suara tu?Dia memandang sepintas lalu dan berkata
"maaf cik ini bukan tempat interview." jawab Zarinn. wait.. Mell..tanpa membuang masa dia terus bangun dan memeluk Mellisa..
"i miss you so much Mell"ujar Zarinn yang terus memeluk Mellisa.
"me too.aku ingat kau da lupa aku" ujar Mellisa
"no way. aku takkan lupa besties aku.and can you explain to me what happen to you. dengan pakai baju orang kampung. it is totally not you okay. Mellisa Erika, the most famous teenager's model wearing this things."ujar Zarinn yang masih tak percaya dengan apa yang dia lihat.
"no way aku nak pakai ala vogue gitu nak datang interview. nanti payah pulak. btw aku da dapat kerja kt sini.and many thing i want to share with you. let's go, lunch with me."tukas Mellisa.Zarinn melihat jam dipergelangan tangannya. da nak lunch xpe la. abang tak marah kot aku keluar. desis hatinya.
"let's go."
--------------------------------------------------------------------------------
"how's your life skarang??" tanya Zarynn sambil menyuapkan sesudu nasi ke dalam mulut.sedapnya.lauk pauk yang dipesan olehnya dan mellisa nampak menyelerakan..
"camtu aje lah.bz dgn modelling job, and now aku dh start keje dgn HAZEER.".ujar mellisa dengan tenang sambil menikmati makanan yang ada dihadapannya.dirasakan sudah lama dia tidak makan masakan ala kampung.
"bestnye..nnt bleh kite slalu jmpe sbb kn kau dh keje as junior engineer kt sini" ujar Zarynn.
"actually aku jd secretary bos kau..macam mane ntah aku boleh tersalah sign agreement." Zarynn yang mendengar penjelasan mellisa tersedak..
"What??? Kau jadi secretary Nufail?" tanya Zarynn. Tiba-tiba dia menjadi risau..how come...diorang mne boleh jumpa..memang x sebulu langsung.nanti boleh terbalik satu pejabat kalau diorang duduk bersama. Zarynn memandang Melissa yang sedang enak menjamu selera.
"So kau nak buat mcm mana??" Melissa cuma tersenyum apabila mendengar pertanyaan Zarynn. Nak ckp yg orang kenal dia. Nope. They didn't. They just know Melly Erika, not Melissa Erika.
"Adalah". Melissa memandang Zarynn dengan pandangan yg penuh bermakna.
--------------------------------------------------------------------------
Melissa hanya memakai baju kebangsaannya ketika turun untuk makan malam. Kelihatan semua ahli keluarganya telah berkumpul.
"Assalamualaikum mama papa" tegur Melissa sambil mengambil tempatnya di sebelah Emilyn.
'Waalaikumussalam'. Jawab mereka serentak.
'Banyaknya yang mama masak.semua lauk favourite Erika je'. Datin Marina tersenyum mendengar kata-kata anaknya.
'Untuk anak-anak mama, mintak aje ape ape mama sanggup buat'. Melissa bangun dan terus menuju kearah mamanya lalu memeluk Datin Marina.
'Sayang mama'. Sebuah ciuman dihadiahkan kepada mamanya
'Yelah. Sayang mama aje'. Tergelak Melissa mendengar usikan ayahnya. Dia terus melakukan perkara yang sama kepada papadan kakaknya.
'Dah. Mesti semua dah puas hati. Jom kita makan. I'm starving. Erika baca doa ok'. Celoteh Melissa disambut dengan gelak ketawa seisi keluarga. Terasa bahagia apabila semua orang gembira.
'Erika. Lupa papa nak tanya. Macam mana dengan interview hari ni? Ok?'. Melissa terdiam mendengar pertanyaan papanya
'Ape yang oknye pa. Kena jadi secretary. Careless. Salah sign agreement'. Melissa merenung kearah Emilyn yang sedang makan. Menyesal bagitau.bentaknya dalam hati.
'Betul ke Erika?' Melissa hanya mengangguk lemah.
' So what are you going to do?' pertanyaan papa sudah dapat diagak oleh Melissa namun dia memilih untik mendiamkan diri. Kita tunggu dan lihat ajelah papa, gumamnya rendah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Saturday, January 14, 2012

10

Mellisa menilik dirinya dihadapannya untuk kali ke tiga. patut ke dia buat macam nie. skali lagi dia berfikir. urm...Mellisa Erika jangan stop. ni je cara kau boleh buat tak nak kasi orang tahu kau sape. tanpa membuang masa Mellisa terus mengambil tas tangannya. keluar sahaja di hadapan pintu biliknya, kelihatan kakaknya sudah terpacak di hadapan biliknya.
"are you sure you want to do this?"tanya Emilyn. tak sanggup melihat adiknya terpaksa menyamar macam perempuan kampung.tapi dia memang salute dengan adiknya. seriously nampak macam perempuan kampung. dengan baju kurung cotton bunga kecik-kecik dan rambut yang ditutupi selendang kecil.persis anak dara dari kampung.
"yes.takkan la adik nak pergi kerja as Mellisa Erika. nanti bukan adik cari kerja,kerja yang cari adik. and i'm not going to turn back now ok."jawapan Mellisa mengejutkan lamunan Emilyn.
"ok. as you wish."tiada siapa yang boleh menghalang Mellisa membuat ape yang dia suka even their parents.Emilyn hanya memandang adiknya yang memasuki kereta Aston Martin kesayangannya. dia tergelak sendirian. pelik la tengok adiknya memandu keretanya dengan memakai baju kurung.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mellisa sampai di tempat yang dituju. Bangunan HAZEER tersenrgam indah dihadapannya. disinilah terletaknya tempat yang ingin ditujunya iaitu Syarikat HAZEER Sdn. Bhd.Betullah tempat ni. getus hatinya sambil melihat surat temu duganya. tanpa membuang masa Mellisa terus memarkirkan keretanya di tempat yang tersorok dan menuju ke bangunan tersebut.

setibanya Mellisa di ruang legar bangunan tersebut, dia perasan akan mata-mata yang melihatnya. apa. korang ingat minah kampung tak leh ke nak masuk dalm bangunan nie. kakinya menuju kearah kaunter pertanyaan. dengan bajet ayunya dia bertanyakan penyambut tetamu
"cik boleh saya tahu mane bilik temu duga?"tanya Mellisa. Dengan angkuhnya penyambut tetaamu itu menjawab
"please go to level 4."ceh bajet aku tak tahu bahase omputih je. eleh.takpe takpe. tau la kau nanti.
tanpa membuang masa Mellisa terus menuju ke arah lif dan memasukinya.

setibanya dia di bilik temuduga tersebut dia terus mengambil tempat disebelah perempuan yang anggun. cantiknya perempuan ni.puji Mellisa. dia tersenyum kepada wanita tersebut. akan tetapi entah kenapa senyumannya tidak dibalas. Setelah menunggu selama 30 minit, akhirnya namanya dipanggil.

you can do it Mell. Dia memberikan kata2 perangsang untuk dirinya sendiri. Tanpa berlengah lagi dia terus menolak daun pintu mensyuarat tersebut. Tanpa membuang masa dia terus mengambil tempat duduk yang telah disediakan oleh pihak pengurusan. Cuak giler siot. Calm down Mellisa Erika. Don't be panic. dia menghela nafasnya perlahan-lahan tanda dia sudah bersedia.

"you are Mellisa Erika, graduate in engineering from University of Cambrige?" tanya seorang lelaki yang memegang kertas sambil memandang laptop. Resume dia agaknya. Macam kenal suara tu. Papelah asal dia tak kacau hidup aku sudah.

"Ape yang awak rase membolehkan awak bekerja di syarikat ini." tanya lelaki tersebut tanpa mengangkat mukanya dari laptop itu.

"Saya bukanlah seorang yang hebat but i can proudly tell you that i deserve this post" ujar Mellisa dengan yakin.

"You accepted.Now, you can sign here." ujar lelaki tersebut sambil menghulurkan surat tanpa memandangnya. Sombong. Getus hati Mellisa. Tanpa membuang masa dia terus menandatangani surat perjanjian tersebut tanpa membacanya dengan teliti.

"Nah." Mellisa menyerahkan surat tersebut kepada lelaki tersebut.

"So Miss Mellisa Erika. Welcome to HAZEER family.You can start tomorrow. Your position is being my secretary." ujar lelaki tersebut.

"ok..WHAT??" ujar Mellisa yang terkejut. SECRETARY. aku bukan apply untuk jd junior Engineer untuk syarikat ini ke? Dia merampas kertas yang berada di tangan lelaki tersebut. OMG. aku da tandatangan surat salah.isk. tu la lain kali tengok la betul2. kutuknya terhadap dirinya sendiri.

"Encik...." panggil Mellisa.

"Yes.."jawab lelaki tersebut sambil berpling kepada Mellisa. Mellisa terkejut apabila melihat wajah lelaki tersebut. Wajah yang membuat dia membawa diri ke luar negara. And now I will stuck with him. ujar Mellisa perlahan.




Wednesday, September 28, 2011

9

setibanya di Villa Damai, Mellisa terus masuk kedalam rumah tanpa mengeluarkan begnya terlebih dahulu. Emilyn yang melihat gelagat adiknya hanya mengeleng kepala.hai.macam-macamlah adik aku nie. gelaknya di dalam hati
"mama"
"ye. Mellisa dah balik ke? rindunya mama kat kamu.sihat tak ni?" tanya Puan Sri Marissa.Mellisa mengangguk apabila mendengar pertanyaan mamanya.
"makin cantik anak mama ni"puji Puan Sri Marissa ikhlas. anaknya memang cantik. tak dapat dinafikan lagi
"ala.tengokla anak sape.Puan Sri Marissa yang ngetop gitu. hehe.kalau ade lelaki yang jumpa die mesti cakap camni. hai boleh kenal tak.hehe"usik Mellisa. Puan Sri Marissa menepuk bahunya perlahan. suka sangat anaknya yang sorang nie mengusik dia.
"dah pergi masuk bilik mandi.pasni turun makan.mama dah masak special ni untuk kamu."ujar Puan Sri Marissa lagi. 
"ok Bos"ujar Mellisa sebelum menuju kearah biliknya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mellisa masuk kedalam bilik yang sudah lama tidak dihuninya. rindunya kat bilik nie.bilik tersebut masih lagi sama macam yang dia tinggalkan. dia terus melemparkan badannya ke atas katil yang empuk itu.letihnya. Emilyn masuk kedalam bilik Mellisa. aik.dah tidur budak bertuah nie. Emilyn menutup daun pintu bilik adiknya dengan perlahan. tidak mahu mengganggu adiknya yang sedang lena.
Emilyn
"ye mama"
"mane adik kamu"
"tidur.letih agaknya"
"xpela.biar dia tidur.kamu pun pergilah berehat.mak tengok kamu tak habis habis ngan kerja kamu. bila kamu nk kawin nie.nak ckp xde org nak ramai je. kamu nak tunggu sape?"Puan Sri Marissa telah melepaskan berdas-das peluru yang menyebabkan Emilyn mengeluh.
 mak tak faham. ujarnya.tapi hanya kedengaran di dalam hatinya sahaja. tanpa membuang masa Emilyn terus meninggalkan mamanya dan menuju kearah biliknya.Puan Sri Marissa hanya mengeluh. sorang macam tu yang sorang lagi macam nie. letih.Puan Sri Marissa terus menuju ke dapur untuk menyelesaikan kerja yang tertunggak. kalau hendak kata tiada pembantu rumah,ada akan tetapi dia tidak suka menyerahkan kerja memasak kepada orang lain. perut suami dan anak-anaknya biarlah dia yang menjaganya sendiri.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mellisa bangun dari pembaringannya. jam menunjukkan pukul 6 petang. ALLAH. aku dah lewat nak solat Asar. menyedari kesilapannya, Mellisa terus menuju ke bilik air untuk membersihkan diri dan menunaikan kewajipannya kepada yang Maha Esa. Selesai sahaja dari solat Asar dia terus keluar ke taman mini yang ada di halaman rumahnya. kelihatan papa dan mamanya sedang duduk bersantai di buaian yang tersedia di situ. mama dan papanya memang romantik. menyedari anaknya melihat mereka di taman tersebut, Puan Sri Marissa memanggil anak bongsunya merangkap anak kesayangannya menyertai mereka.Mellisa terus mencapai tangan papanya dan menyalaminya.
"papa. bila balik?"
"oh baru sampai. mama cakap kamu tidur.papa malas nak kacau kamu.mesti kamu letihkan."
Mellisa mengangguk mendengar penjelasan papanya. matanya tercari-cari seseorang.
"kakak mane ma?"
"kat mane lagi kt bilik dia lah. sejak kamu pergi overseas dia dah stop kerja modelling dia. dia terus cakap nak kerja kt syarikat papa kamu. dia cakap tak nak jd model sebab kamu dah jadi model. tp yang teruknya dia dah jadi workaholic. mama pun tak tahu nak ckp ape."
mellisa tersenyum.
          "kamu bila lagi nak kerja ngan papa?"
"memang Mellisa nak kerja tapi tak nak lah kerja dengan papa. Mellisa tak nak la orang ckp Mellisa ni anak yang bergantung kt mak bapak dia je. Mellisa nak cari kerja sendiri. dengan usaha Mellisa sendiri. nanti bila Mellisa dah puas dan dah ada pengalaman nanti Mellisa akan bantu abang ngan kakak majukan syarikat papa. nanti papa bolehla nak honeymoon balik ngan mama" ujar Mellisa dengan panjang lebar.
Tan Sri Herman tersenyum. dia tahu anaknya yang seorang ini memang suka berdikari. kalau tidak masakan dia boleh hidup seorang diri di luar negara selama tujuh tahun. bukan dia tak tahu anaknya hanya tinggal dengan abangnya hanya setahun dan selepas itu terus berpindah ke apatmentnya sendiri. dengar kata dia tidak pernah meminta atau mengambil duit yang diberi oleh abangnya selama dia tinggal bersendirian. duit perbelanjaan Mellisa termasuklah apartmentnya itu semuanya hasil penat lelah anaknya yang bekerja sebagai model sambilan.mungkin sebab bakatnya yang semulajadi yang menyebabkan dia mendapat bayaran yang sangat tinggi walaupun dia hanya model sambilan.
"mama jangan risaulah. Mellisa takkan abaikan my job yang lagi satu tu. Modelling is my life."dia menenangkan mamanya setelah melihat mamanya seperti bersedih apabila dia menyuarakan hasratnya untuk bekerja. Puan Sri Marissa tersenyum.Lega hatinya.
"jomlah masuk. kita dinner sama-sama. Mellisa kamu pergi panggil kakak kamu. kalau tak dipanggil turun makan memang dia takkan turun" ujar Puan Sri Marina
"yes mam"Mellisa menunjukkan tabik hormat sebelum berlari masuk ke dalam rumah untuk memanggil kakaknya turun untuk MAKAN.
Puan Sri Marina mengeleng kepala melihat telatah anak bongsunya. macam budak-budak. Tan Sri Herman pula hanya tergelak kecil sebelum dia mengajak isteri tercinta untuk masuk kedalam rumah.saling tak tumpah macam isterinya ketika mereka baru mendirikan rumah tangga.




Saturday, September 24, 2011

8

8 tahun kemudian.

mellisa membuang pandangannya ke luar. awan biru yang menghiasi diluar tingkap pesawat tersebut direnungnya. how's malaysia now? is it still like before or it become more better. ntahla dia pun tidak tahu.kelihatan wanita disebelahnya dari tadi melihatnya tanpa berkelip.
 "if i'm not mistaken you are Mellisa Erika.famous young model right."wanita pertengahan tahun yang anggun itu menyapa.Mellisa hanya mengganguk. 
" oh. can i have your autograph?"tanya wanita tersebut sambil menghulurkan buku dan pen. mellisa hanya mengangguk dan tersenyum manis sambil menandatangani buku tersebut.
"you're so beautiful. i think you just beautiful in magazine but you're so gorgeous .my name is Datin Zurina." wanita tersebut memperkenalkan diri
"wait. Datin Zurina, the most successful woman in Malaysia right" mellisa cuba memastikan kebenaran . wanita tersebut hanya mengangguk.
"saya dah lama admire Datin."
"Malaysian?" mellisa mengangguk.
"la ingatkan mat saleh tadi.nama cam org putih.hurm kita sama sama admire satu sama lain kan. i'm admiring your beauty and you admiring too.hmmm..macam jodoh" ujar Datin Zurina dengan lebarnya.
mellisa berasa sangat gembira kerana berjumpa dengan wanita yang amat dia hormati.mereka terus bersembang.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"danny, jangan lupa ambil mama nanti. tak pepasal aku kena marah skali kalau kau lupa nk ambil mama kau."emir memesan kepada nufail sebelum keluar dari bilik nufail.
"yelah" jawab nufail dengan malas
"banyak la kau punya yelah. bukan aku tak tahu kau tu. kalau x pesan mulalah nak salahkan aku. hisy."bebel emirul lagi
"yelah. kau ni macam makcik pun ade asyik bebel je. ejek nufail.emir hanya mengeleng kepala.
tiba-iba
"you" pintu di buka. marina setiausaha nufail cuba  menahan Jessica dari masuk ke dalam bilik nufail.
"it's okay Mai. you can go out." ujar nufail dengan tenang. masa cam ni la pompuan tu nak datang.
"emir kau la g amik mama.aku rase cam xleh lepas je ni." bisik nufail. emir hanya tergelak. 
"yelah.aku tau sangat kau. tula jd playboy lagi.aku nk ckp ape kt mama ni?
"kau cakapla papepun.please nnt aku blanje kau nnt."
"xpayah.aku bole blanje sendiri."nufail hanya tersengih.thanks bro kau sahabat dunia akhirat aku.desis nufail dalam hatinya sambil melihat emirul menapak keluar dari biliknya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kedengaran suara operator mengumumkan ketibaan pesawat dari England mengejutkan Emilyn. dengan tergesa-gesa dia mengemaskan barangnya.tanpa melihat ke hadapan, tiba-tiba, dia terlanggar seorang lelaki menyebabkan semua hasil kerjanya bertaburan di atas lantai.emilyn mengutip kertas yang bertaburan di atas lantai tersebut. nasib baik lelaki tersebut turut membantunya.
"sorry and thanks"
" its ok. "
"ok got to go now.bye."
"wait"
 emir hanya sempat mengucapkan perkataan itu sebelum wanita tersebut meghilangkan diri di celah lautan manusia. dia ternampak sesuatu yang bersinar di atas lantai lantas mengutipnya.dia mengutip rantai tangan tersebut dan membeleknya. dia ternampak nama yang diukir pada rantai tangan tersebut. ARISSA. cantik namanya. emir terus memasukkan rantai tangan tersebut kedalam poketnya dan terus mencari Aunty zurin. tidak lama kemudian, dia terlihat kelibat wanita yang sudah dianggapnya sebagai ibu kandungnya. tanpa membuang masa dia terus melambai lambaikan tangannya.

Datin Zurina membalas lambaiannya. melihat kelibat sahabat anaknya dia sudah tahu nufail tidak dapat mengambilnya hari ini. kelihatan emir berlari-lari anak menuju kearahnya dan terus meraih tangannya dan dicium tangan tersebut.
" aunty ape khabar? sihat?"
"danny xleh datang ea"emir hanya tersengih
"ni mesti ade perempuan datang pejabat dia" ujar Datin Zurina mengetahui perangai anaknya.
"mana ade aunty. dia ada meeting dengan klien."emir cuba menutup kesalahan nufail.
"jangan tipu aunty. aunty tahu sangat anak aunty tu.nasib baik aunty ade kamu. kadang kadang aunty rase yang dia bukan anak aunty tapi kamu."tambah Datin Zurina lagi.
"jomlah aunty. meh emir bawak beg aunty tu?"emirul cuba mengambil hati Datin Zurina. Datin Zurina hanya mengangguk.
emirul terus mengambil beg bagasi Datin Zurina dan berjalan beriringan dengan Datin Zurina menuju kearah keretanya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

mellisa terus tercari cari bayang kakaknya.dia hampa. tiba tiba dia merasakan matanya ditekup dari belakang.
"kakak"
"caner adik tahu?"tanya emilyn dari belakang. mellisa terjerit kelemasan supaya dilepaskan.dia terus menoleh ke belakang.wajah yang amat dirinduinya menyapa matanya.terus dipeluk tubuh kakaknya.
"adik rindu kakak"
"kakak pun.adik sihat ke?how's abang hakim?dah cantik adik kakak nie"
"adik sihat je. abang hakim. he's good.tahu tak abang hakim dah nak kahwin. his girl so beautiful and kind."jelas mellisa dengan panjang lebar.
"ye ke?bila tu. sampai ati x ckp kt kitorang."
"ala.abg ckp nk surprisekn mummy.don't worry la.nnt abg balik dengan gf dia."
"minah saleh ke?"tanya emilyn.
"xlah.malay tapi lahir kt sana. her family duduk kt sana. eh akak ni. ade ke patut tanye org kt tengah2 jalan ni.dah lenguh dah kaki adik."
"eh lupa.excited sangat. dah jom balik."
"jom"
mereka berjalan beriringan ke tempat parkir kereta.setibanya mereka di kereta milik BMW milik kakaknya, mereka terus memboloskan diri ke dalam kereta dan menuju ke destinasi mereka iaitu Villa Damai.

Friday, September 23, 2011

7

setelah tamat waktu rehat mellisa masuk ke dalam kelasnya sambil menyanyi.nasib baik suara sedap kalau x nnt hujan. desis hatinya. setibanya di tempat duduk,matanya tertancap pada sepucuk surat yg berada diatas mejanya.tanpa membuang masa mellisa terus membuka surat tersebut dan membacanya.tidak sampai seminit mellisa melipat kembali surat tersebut dan terus duduk menyambung kerja rumahnya. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

mellisa terus duduk di KFC. matanya melihat jam yg berada di pergelangan tangan. mamat nie nak kena ngan aku.marah mellisa didalam hati. cakap pukul 10..nie dah pukul 11.00 . memang dia dah x boleh sabar nie..tanpa membuang masa dia terus keluar dari kawasan kedai fast food itu.tiba-tiba

"hai adek manis...soarng je.nk abang teman??"
"sape kau?? aku x kenal"
 "ala nk kenal pn x leh."
hye bro...suara yang amat dikenali datang dari belakangnya.mellisa terus menoleh ke belakang.nufail..hatinya gembira..nufail selamatkan aku...suaranya amat berharap tapi hanya dapat diluahkan cuma sampai dalam hatinya. 
"danny..lamenya x jmpe kau"
"tgh buat ape tu Is??" 
" xdela nk try awek nie je...hehe...sombong." nufail melihat perempuan yang berada di belakang Iskandar. terkejut kerana melihat mellisa yang cuba di 'try' oleh rakannya. namun dia cuba untuk bertenang.
 "ni kau cakap perempuan biar betul"
"kau kenal ke minah ni"
"haha gle lame kau minah ni pn kau x knal...pop kot kt diorang.kau ni.nk tackle pn biarla gadis sunti ni tak nk jgk bohsia macam ni.."
mellisa terkejut mendengar apa yang di kata oleh nufail. aku. bohsia. hatinya berasa amat sakit. tanpa membuang masa dia terus meninggalkan tempat itu.mellisa jangan nangis.jangan nangis sebab jantan tak guna tu...tanpa disedari air mata membasahi kelopak matanya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bunyi pintu bilik dihempas mengejutkan emilyn.kenapa lak ngan adik aku tu...tanpa membuang masa dia terus menapak ke bilik adiknya..
erika.
 kedengaran suara esakan halus.
"asal ni?? cuba cakap ngan akak"
"adik benci dia...."
"sape??" namun tidak dibalas oleh adiknya
"dia cakap adik ni bohsia." teringat peristiwa di depan KFC tadi.
"jangan nangis..."
"kak...boleh tolong adek tak??"
"cakap je.. akak tolong."
"adik nk pindah skolah..." emilyn terkedu..kalau mellisa sudah cakap macam tu..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

nufail melihat meja kosong itu. rindunya mula bertandang. sudah seminggu dia tak datang sekolah. sebab tu ke?? desis hatinya. tapi aku nk tolong dia je. spe tak kenal Iskandar...buaya darat terkenal di sekolah lamanya. 
"woi.. aku dengar mellisa pindah sekolah"
"asal"
"xtau. maybe nk ikut family dia kot"
"pergi mane?"
"overseas. dengar kata abang dia kt England." 
 nufail yang curi-curi dengar terkejut.GILA. 
"bila dia nk pindah"nufail terus meluru kearah mereka.
"tak tahu maybe hari diorang naik flight" ujar seorang pelajar ketakutan. xpernah melihat nufail seberang itu.

tanpa membuang masa nufail terus meluru keluar kelas. dia perlu cepat. desis hatinya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"bye mama, bye kakak"
"nnt ble sampai jgn lupa call tau"mamanya memesan
"ok.jangan risau la mama. adik tahu nk jge diri lagipun abang hakim ade kan"ujar mellisa.
"jangan nakal-nakal tau. kalau adik nk kerja ckp je ngan abang hakim.bukan mama tak tau adek nk jd cam emilyn tu.lg pn syarikat die nk gne model tu. xyah cari lain.jimat sket.adik sendiri boleh jadi"mamanya memean lagi
"ok mama."
"mama, dah la tu. cepat erika. flight da  nk berlepas tu."ujar emilyn
"ok" mellisa terus menuju ke arah balai pelepasan.Selamat tinggal Malaysia. bye semua. bye Nufail..aku harap kita takkan jumpa lagi. 

nufail berlari masuk ke dalam KLIA. mane dia???dia tercari cari mellisa. kedengaran pengumuman pesawat yg menuju ke England berlepas. nufail terduduk. mellisa.aku mintak maaf..semoga kita jumpa lagi...










Monday, February 7, 2011

6

Mellisa masuk ke dalam kelas dengan tergesa-gesa dan terus ke tempat duduknya. Zarinn yang melihatnya berasa pelik.

Hei…nape ngan kau???

Xde pape lah…

Tidak lama kemudian, guru mathematic masuk.

Class stands, good morning teacher.

Good morning. Pease sit down.

Tiba-tiba nufail masuk ke dalam kelas. Pakaiannya dah bertukar.xmcm td…ble mase die tukar???detik hati Mellisa.

Saye minx maaf cikgu saya pegi tandas td..

Ceh pegi tandas konon…kutuk Mellisa..patutla slalu masuk klas lambat…rupenye….gle xleh caye doe muke innocent nie…

Nufail terus menuju ke tempatnya sambil merenung Mellisa dengan kening double jerknye..tanpa disedarinya Mellisa telah meletak perangkap dan tiba tiba……….

Bukk…

Seisi kelas tertawa melihat nufail jatuh..

mellisa dengan muka innocent nya “bian”

nufail bangun dan sempat berbisik ”you’ll pay”

just ade buku 555 je..dengan sarkastiknya Mellisa menjawab.

Nufail terus ke tempatnya sambil tersenyum.di dalam hatinya…I don’t care. One word. Payback. Emil yang berada disebelahnya tersenyum. Dia tahu yang nufail akan buat ape saje just untuk balas dendam. He knows all about his buddy..mell. you’re in trouble.

Loceng berbunyi menandakan waktu rehat.nufail dan emil bersama sama menuju ke arah pondok rehat. Emil dapat merasakan seseuau telah terjadi diantara nufail dan Mellisa…

Hey..nape nie???

Xde papela.

Kau nk tipu aq pun bajet2 rrr…aq ni kwn kau since kinder garden lagi.aq da kenal sgt da kau..

aku akn balas dendam??

asal??

mellisa ganna pay this...

emil tahu walau macam mane pon nufail akan buat mellisa merana... dia harus inform rinn awal awal...!!

PERHATIAN

kepada yg nk comment pasal novel nie...sila ke vampykidz.blogspot.com & tulis comment anda di dalam chat box.
time kaseh..

you've fallen for me